Typisch Volendam
Volendam is een traditioneel dorp met eigen gebruiken. De meeste Volendamse begrippen zijn wel bekend. Maar kent u deze typische Volendamse weetjes ook al?
- Voorheen stond ‘Het Praathuis’ op de Dijk. Dit is een huisje aan de haven waar voornamelijk oudere Volendammers samen kwamen om het laatste nieuws en kennis met elkaar te delen.
- Als je in Volendam komt kan je er niet omheen: het Volendamse dialect. Hoewel in veel delen van Nederland het dialect langzaamaan verdwijnt, wordt er in Volendam nog volop in dialect gesproken.
- Een jas is het Volendamse woord voor iemand van buitenaf. Als je niet uit Volendam komt word je een jas genoemd, zelfs als je met een Volendammer trouwt.
- Ieder jaar in juni is er de Volendammerdag. Op deze dag wordt er originele klederdracht gedragen en wordt de oude cultuur herleefd. De Volendammerdag staat in het teken van de culturele geschiedenis van Volendam.
- Volendam kent de traditie om elkaar bijnamen te geven. Dit wordt gedaan vanwege praktische redenen. Veel inwoners van Volendam hebben dezelfde achternaam en voornaam. Met bijnamen wordt er onderscheid gemaakt tussen de families.
- Het evenement waar heel Volendam naar uit kijkt is de Volendamse kermis. In september staat het dorp vier dagen lang volledig in het teken van de kermis. Op de dijk wordt gezellig een borreltje gedaan en in het centrum staan attracties.
- Er bestaan diverse typische Volendamse gerechten. De paling is een van de bekendste. Maar kent u ook de warme flip? Dit is een warm kadetje, dat meestal wordt gegeten met suiker. Of Butter en Eek? Dat staat voor boter en azijn en is een soort jus voor over de vis.
- In veel Volendamse achtertuinen kunt u de waspaal zien staan. Deze paal wordt in de volksmond ook wel roopstok genoemd. Tussen de waspaal en het huis zijn wasdraden, ropen, gespannen die met een katrol rond kunnen worden gedraaid. Zo kan de was gemakkelijk aan de ropen worden gehangen.
Wilt u zelf typisch Volendam beleven? Kom dan bij Hotel Old Dutch genieten van het mooie dorp aan het Markermeer.