Recept uit Volendam: Dikke koek
Dit typische Volendamse recept bestaat al jarenlang, maar blijft desondanks nog altijd in de smaak vallen. De dikke koek wordt vaak gegeten tijdens een broodmaaltijd of als tussendoortje. Een lik boter en hij is good-to-go. Bent u niet in de gelegenheid om een traditionele dikke koek uit Volendam te halen? Geen enkel probleem. Met dit makkelijke recept bakt u het smakelijke gerecht uit Volendam gewoon in eigen huis. Hieronder leggen wij u uit hoe het recept in elkaar steekt. Lees snel verder!
Ingrediƫnten voor de Volendamse dikke koek
- 250 gram boter
- 250 gram lichte basterdsuiker
- 250 gram bloem
- 4 eieren
- 1 eetlepel bakpoeder
- Een snufje zout
- Vanille of vanillesuiker
Bereidingswijze van de Volendamse dikke koek
- Verwarm de oven voor op 155 graden
- Meng de boter en de basterdsuiker in een beslagkom
- Voeg zout en vanille toe
- Klop de eieren los
- Doe de eieren in de beslagkom
- Zeef de bloem door het mengsel
- Voeg het bakpoeder toe aan het mengsel
- Giet het beslag in een ingevette bakvorm
- Laat de dikke koek ruim een uur garen. Controleer of de koek klaar is met een breinaald. Blijft er niks aan de breinaald hangen? Dan is de koek gaar!
Tip: geweekte rozijnen en/of krenten in likeur smaakt ook heerlijk door dit recept!
Eet smakelijk!