Gerecht: zootje van paling
Volendam kan niet zonder haar palingvissers. Dit beroep werd en wordt door veel inwoners van Volendam uitgeoefend. Een oud Hollands gerecht dat de palingvissers aan boord van hun schepen klaarmaakten is zootje van paling. Dit gerecht is gemakkelijk te bereiden in een kleine kajuit en wordt nog veel gegeten. Hoe maakt u een zootje van paling thuis?
Ingrediënten
1 kilo vastkokende aardappelen
8 palingen
2 beschuiten
275 gram boter
100 ml azijn
Zout en gemalen zwarte peper
Bereidingswijze zootje van paling
Plaats de palingen rechtop in een pan, strooi zwarte peper in het water en kook de paling ongeveer vijf minuten. Voeg 125 gram boter en een scheut azijn toe en houdt de deksel op de pan totdat al het vocht weg is. Bestrooi vervolgens de paling met twee verkruimelde beschuiten. Van de overige boter en azijn maakt u een butter en eek saus. Serveer de paling vervolgens met de saus en de gekookte aardappelen. Het is eventueel ook lekker om rode kool aan het gerecht toe te voegen.
Wilt u zelf een typisch Volendams gerecht proeven? U kunt in restaurant Le Pompadour genieten van heerlijke gerechten.