De kerken van Volendam

Stolphoevekerk

Volendam heeft 3 kerken die gebouwd zijn in verschillende perioden en in verschillende stijlen. Zo werd de oudste kerk van allemaal, de Stophoevekerk van de Protestantse gemeenten, gebouwd in 1658 door een molenmaker uit Hoorn. Deze houten kerk is te herkennen aan de bijna vierkante vorm en het klokkentorentje dat bovenop het tentdak prijkt. Ook de zeskantige eiken preekstoel, het eiken doophek, de ijzeren doopboog en het ongeveer 200 jaar oude kabinetorgel dragen bij aan de eeuwenoude sfeer. De Stolphoevekerk wordt nog altijd gebruikt als kerkgebouw en als trouwlocatie, maar is niet vrij toegankelijk. 

St. Vincentiuskerk

In het centrum van het dorp vindt u ook de St. Vincentiuskerk. Deze op een na oudste kerk van Volendam is gebouwd in 1860. Vóórdat de St. Vincentiuskerk gebouwd was, moest de Volendamse gemeenschap soms zelfs dagelijks een lange wandeling maken naar de Nicolaaskerk in Edam. Deze kerk moesten zij ook voor een groot deel financieel onderhouden. Als antwoord hierop besloten de Volendammers massaal hun godsdienstplichten na te laten om de geestelijkheid onder druk te zetten. Hierop volgend stemde het bisdom in met de bouw van een eigen kerk, de St. Vincentiuskerk. De kerk is gedurende het vakantieseizoen in de weekenden geopend voor publiek. 

Mariakerk

Na de oorlog kwamen er steeds meer nieuwbouwwijken bij in Volendam en de kerkcapaciteit werd al gauw te klein. Daarom werd in 1957 de Mariakerk bijgebouwd. Deze eigentijdse kerk vormde een eigen parochie met moderne invloeden. Zo zijn stromingen als De Amsterdamse School, De Stijl en Bauhaus te herkennen. Omdat Volendam van oorsprong een vissersdorp is doet de dakconstructie denken aan een schip. Het interieur is breed en open met veel hout en baksteen. De Mariakerk is dagelijks vrij toegankelijk voor bezoekers.