Alles over haring
Haring is iets typisch Hollands en in Volendam kunt u dan ook bij alle viskramen een heerlijke haring krijgen. Maar waar komt de haring nou precies vandaan, welke soorten haringen zijn er en hoe eet je een haring? Wij vertellen u in deze blog alles over haring.
De haring
De haring is een vrij kleine vis met een korte vin op de rug. De haring heeft een zilverkleurig lichaam met een grijs/blauwgroene rug. Bijna heel het lichaam bestaat uit vet en de graten van de haring zijn zacht. Haringen leven in scholen en eten voornamelijk plankton en hele kleine zeediertjes. De maximale leeftijd is 22 jaar.
Haring is gezond
Haring is een vette vis die rijk is aan omega-3-vetzuren. Dit zijn onverzadigde vetzuren en zijn goed om hart- en vaatproblemen te voorkomen. Haring en natuurlijk ook andere vissoorten, zijn een rijke bron aan voedingstoffen. Het eiwit dat wordt geleverd door een haring te eten zorgt voor de opbouw en herstel van spieren, organen, ons zenuwstelsel en bloed. Daarom zeggen we ook wel ‘haring in het land, dokter aan de kant’. Dit is een bekend gezegde en komt doordat de haring zo goed voor u is.
Waar wordt haring gevangen?
Doordat in de twintigste eeuw het haringbestand verminderde op diverse plaatsen in de Noordzee, werden er strenge Europese vangstbeperkingen vastgesteld. Deze beperkingen gelden nog steeds, maar het haringbestand heeft zich wel goed kunnen herstellen. Haring wordt daarom vooral gevangen in de Noorse, Deense en Schotse wateren.
Hollandse Nieuwe
Wanneer is een haring nou Hollands en nieuw? Een Hollandse Nieuwe mag alleen zo worden genoemd als de vis een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft en op traditionele wijze wordt klaargemaakt. Een Hollandse Nieuwe wordt gekaakt, gezouten en gefileerd. De vis wordt gevangen tussen mei en september, omdat de haring zich pas in het voorjaar gaat vol eet met plankton en kleine zeedieren. Hierdoor krijgt de haring een hoger vetpercentage. Hollandse nieuwe heeft dus niks te maken met dat de haring Hollands is of dat het een nieuwe soort is.
Het haringseizoen
Het haringseizoen begint meestal in juni. Ieder jaar wordt de dag voordat het haringseizoen begint, het eerste vaatje Hollandse Nieuwe haring traditioneel geveild. De opbrengst van deze veiling gaat naar een goed doel. Het haringseizoen eindigt standaard op 30 september. Houdt u van haring? Ga dan vooral haring eten in juni, dan zijn ze het lekkerst.
Maatjesharing
Is de haring gevangen na het haringseizoen? Dan mogen ze alleen nog maar maatjesharing heten. Dit is zelfs wettelijk vastgelegd.
Haring eten
De bekendste manier om een haring te eten, is natuurlijk gezouten, rauwe vis bij de staart pakken en in de keel laten glijden. Ook kunt u hem in stukjes laten snijden met uitjes en zuur. Maar gebakken of gerookt is de haring ook heerlijk.